carousel

menou

Ήρθε πάλι ο καιρός για το κλάδεμα των καρποφόρων









-Ήρθε πάλι ο καιρός για το κλάδεμα των καρποφόρων
ποιό κάτω θα δούμε τι πρέπει να προσέξουμε στο καθένα ξεχωριστά
ΒΕΡΥΚΟΚΚΙΑ: Εκτος από το βασικό κλάδεμα γίνεται επί πλέον η απομάκρυνση κλαδιών που έχουν καρποφορήσει, για να ευνοηθεί ο σχηματισμός νέων. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται να συνδυάσουμε το αραίωμα των κλαδιών που είναι αδύνατα με το κόψιμο των μακριών κλάδων στο 1/2 του μήκους τους ή μέχρι στο ύψος ενός γερού πλάγιου βλαστού. Κάθε δεύτερο χρόνο πρέπει να γίνεται πιο αυστηρό κλάδεμα.
ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ: Σε σύγκριση με άλλα δένδρα το κλάδεμα της πρέπει να είναι αυστηρό, και να απομακρύνουμε το 50% και πλέον των βλαστών του παρελθόντος έτους. Επιλέγουμε για την επόμενη παραγωγή μικρούς βλαστούς με απόσταση μεταξύ τους 15-20 εκατοστά και με έκθεση στο φώς. Επίσης αφαιρούμε τους βλαστούς που καρποφόρησαν από τη βάση τους ή τους κλαδέυουμε στο 1/3 του μήκους τους.
ΜΗΛΙΑ: Οι περσινοί ετήσιοι βλαστοί που δεν χρειάζονται, απομακρύνονται από τη βάση τους. Επιπλέον, σκοπός μας είναι να ανανεώσουμε τα καρποφόρα οργάνα κατά 20-30%. Οι βλαστοί που έχουν ψηλώσει υπερβολικά κόβονται στη μέση, καθως επίσης και αυτοί που κρέμονται προς το έδαφος.
ΑΧΛΑΔΙΑ: Οι βλαστοί του παρελθόντος έτους δεν κλαδέυονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται. Το κύριο καρποφόρο όργανο είναι οι αιχμές που είναι πάνω μεγάλα κλαδιά. Ωστόσο και τα λεπτοκλάδια που βρίσκονται στο κέντρο της κόμης συμβάλλουν σημαντικά στην επόμενη παραγωγή, για αυτό θα πρέπει να επιδιώκεται η διατήρηση μεγάλου μέρους τους.
ΡΟΔΙΑ: Αφαιρούνται κάθε χρόνο οι παραφυάδες που βγαίνουν από την βάση του κορμού, καθώς και τα κλαδιά που κρέμονται προς τα κάτω. Αραιώνουμε τους μεσαίους βλαστούς κατα 50% και κλαδεύουμε τους πολύ ψηλούς στη μέση.